Bonsaj forum

Forum slovenskega bonsaj kluba

Osnovne veščine gojenja dreves v posodi
Poli
#120
Pozdravljeni!

Na Facebook-u sem zasledil vašo stran bonsaj kluba ter posledično ta forum. Prvo bi vas rad lepo vse pozdravil preden začnem s temo. :D

Skratka. Sem Anže in sem čisti začetnik, rad pa bi se naučil več o bonsajih ter negi in vsem kar spada zraven. Pretekla dva meseca sem prebiral že ogromno forumov ter člankov glede presajanja iz narave ter na splošno o bonsajih. Vsak ima svojo teorijo glede zemlje za drevo presajeno iz narave.

Namreč, v gozdu sem pred kratkih opazil dva lepa primerka bukve, primerna za bonsaj. Me pa zanima, dosti kdo je priporočal navadno kompostno zemljo za sajenje kupljeno v trgovini, ki jo nato razredči s peskom, spet drugi raje vzamejo zemljo iz narave kjer je bilo drevo prvotno posajeno ter jo do neke mere razredčijo s peskom.

Zanima me še sedaj vaše mnenje kaj je boljše, ali za to uporabljate kakšne drugačne mešanice in ali dodaste tudi kakšne dodatke za boljšo rast? Slišal sem da obstaja prašek za spodbujanje rasti korenin, ki se jih poreže ob izkopu.

Sadilo se bo v večje korito za kakšno leto, upamo na najboljše. :)

Vnaprej hvala za odgovor ter lep pozdrav!
Anže
Nik Rozman
#121
Pozdravljen,
Za sajenje dreves v posode navadni vrtnarski substrati niso primerni, saj zadržujejo preveč vode. Prav tako zemlja iz narave. Zato ti predlagam, da za začetek vedno uporabiš pumis oz. vulkanski plovec, ki pa ga predhodno preseješ, da se znebiš prahu v substratu, ki bi sicer povsem zapacal zemljo.
Poli
#122
Pozdravljen.
Hvala za odgovor. Sedaj sem že malo zmeden od vseh različnih metod, ki jih ljudje uporabljajo. :D

Glede na to da, se sprva ne bo sadilo v posodo za bonsaje vseeno uprabim pumis? Samo pumis ali poleg primešam še kaj?

Zanima me še mnenje glede mešanice, ki sem jo zasledil na spletu. HUMKO VULKAHUM MIX 80. Sestavine: zeoliti, lava, plovec, diatomejska glina, kremenovi peski katerim so dodane šote, komposti, lesna vlakna in hidro vlakna.

Kako bi se obnesla ta mešanica?
Glede na fotografijo mešanice, ne bo problema s prevelikim zadrževanjem vode, tudi zračnost bo v redu.



Lp
Anže
Nik Rozman
#125
Glede na to da, se sprva ne bo sadilo v posodo za bonsaje vseeno uprabim pumis? Samo pumis ali poleg primešam še kaj?
Za začetek ti močno priporočam, da za sveže izkopana drevesa ne kompliciraš preveč in uporabiš samo pumis. Se še najbolje obnese. Jaz ga uporabljam že kar nekaj let z dobrimi rezultati. Če želiš, lahko seveda eksperimentiraš tudi z drugimi substrati, le glej, da bodo dobro prepustni.

Mešanice, ki si jo omenil sam še nisem preizkusil, me pa nekoliko zmoti dejstvo, da vsebuje glino.

Drugače ti pa tudi jaz močno priporočam, da se kdaj oglasiš kake naše klubske delavnice (spomladi bo zagotovo ena) ali pa res kakega začetniškega tečaja, lahko tudi pri meni. Povezave imam spodaj. Pa prijetno sajenje!
Poli
#130
Super. Sem danes šel iskati v Žalec, kjer imajo skladišče. Mi je dosti bližje kot Podnart.
Hvala za vse nasvete in upam da bo presajanje uspelo.

Lep pozdrav
Anže