Bonsaj forum

Forum slovenskega bonsaj kluba

Osnovne veščine gojenja dreves v posodi
Miha
#167
Pozdravljeni,

Iz gozda sem si prinesel 2 bukvi / yamadori. Trenutno jih imam v zemlji iz: lava rock 33% in lubje(33%)in navadno kamenje(33%) - da se lahko pomise dobi v sloveniji sem izvedel prepozno. Bo ta zmes OK, do naslednjega presajanja?

Imam ogledano še eno bukev, ki bi bila primerna za bonsai in me sedaj zanima ali jo posadim v 100% pomise, ali primešam še kaj lava rock.

Še ene par vprašanj:

1. Kje dobite vi yakadamo. Sem iskal v raznih Merkurjih, Bauhausih in podobno in je ne najdem.

2. Ali je Maj že prepozen za nabiranje yamadorijev?

3. Če "nabirate" yamadorije, kje in katero vrsto?

4. Mi lahko priporočate kako dobro knjigo? Vem da se veliko informacij da dobti iz interneta, samo saj veste, vsak zagovarja svoje.

Že v naprej hvala za odgvore
Nik Rozman
#168
Zdravo,
Mešanica za bukve bo sedaj morala zadostovati, saj je bolje, da sedaj pustiš v slabi mešanici, kot pa, da greš še enkrat presajat. Drugič raje uporabi pumis in malenkost šote (10<%). Lava je že dobra v majhnem odstotku, vendar precej nepotrebna. Tudi dosti težji material je.

Ti bom na naslednja vprašanja odgovoril kar po vrsti.
1. AKADAME žal ne boš našel v naših vrtnarijah. Prodajajo jo le specializirani bonsaj centri. Nekaj vreč imam tudi jaz na zalogi.
2. Najboljši čas za kopanje listavcev je preden poženejo nove liste. Pri iglavcih imamo nekoliko več časa, ampak načeloma si že prepozen.
3. Lokacij kje nabirati ti nihče ne bo izdal, to se boš moral sam potruditi. Od avtohtonih vrst pa so najbolj popularne/primerne naslednje: smreka, bor, macesen, gaber, bukev, rešeljika, ruj, glog, brest.
4. Knjig je kar precej. V slovenščini žal ne. Še nekako najbolj primerna je knjiga našega bivšega klubskega predsednika Tomaža Kovšce, Bonsaj, umetnost in filozofija. Vendar nekoliko dvomim, da se jo da še kje dobiti, ker je bila izdana že pred kar nekaj leti. Od čtiva bi ti marda najraje priporočil revijo Bonsai Focus, ki izhaja vsaka dva meseca.
Miha
#169
Pozdravljen,

Hvala za hitre odgovore.

Pumis grem iskati ta teden. Bukev, ki jo imam namen izkopati je že pognala liste. Jo raje pustim za naslednje leto? Ogledano jo imam 20 min stran od hiše, tako da korenine ne bi bile na suhem zelo dolgo.

Hvala Nik za predloge.