Bonsaj forum

Forum slovenskega bonsaj kluba

Osnovne veščine gojenja dreves v posodi
Japko24
#896
Pozdravljeni!
Že kot majhen sem občudoval bonsaje. Prvič sem drevesca videl v Karate kid filmu in od takrat sem nad njimi navdušen in jih občudujem. Sedaj sem star 19 let in sem se odločil, da bom prvič poskusil vzgojiti svoj bonsaj. Letos zgodaj spomladi sem si priskrbel drevesce (Črni bor) iz narave. Upošteval sem nasvete mnogih na forumih in drevesce najprej hranil v zavetju pred vetrom in direktnim soncem, nato pa sem ga po treh tednih prestavil ven. Do sedaj so bile iglice lepo zelene, ampak sedaj v zadnjem tednu in pol postajajo vedno bolj rumene. Bral sem, da bonsaj rabi ravno prav vode. Je mogoče kriva prevelika količina vode, ki jo drevo dobi z obilico dežja? Ali se v takih obdobjih kot je sedaj, ko veliko dežuje, prestavi drevesce na suho ali kako je stem? Zelo bi bil hvaležen za odgovore, ker mi je drevesce zelo všeč in nočem da odmre.
Lp. Jakob
sijaj
#899
Bori so težavna vrsta za gojenje v posodi, Njihova značilnost je tudi, da so iglice (listi) lepo zeleni še nekaj časa ko je drevo že v kritični fazi. Kar se tiče zalivanja in dežja : če imaš dovolj velike luknje za odcejanje odvečne vode to ne bi smel biti problem Lahko pa je problem zemlja ali pa to da pri presajanju iz narave nisi prenesel mikorize (mogoče si mislil, da je to škodljiva plesen), ki jo bori potrebujejo za uravnoteženo življenje.

lep dan še naprej!

darko
sijaj
#900
Pa še to: za začetnike je po mojem mnenju bolj primerna vrsta rešeljika (kras - ki je manj občutljiva), pa gaber, glog, lipa, kitajski brin, ... možnosti je veliko

darko