Bonsaj forum

Forum slovenskega bonsaj kluba

Osnovne veščine gojenja dreves v posodi
Japko24
#896
Pozdravljeni!
Že kot majhen sem občudoval bonsaje. Prvič sem drevesca videl v Karate kid filmu in od takrat sem nad njimi navdušen in jih občudujem. Sedaj sem star 19 let in sem se odločil, da bom prvič poskusil vzgojiti svoj bonsaj. Letos zgodaj spomladi sem si priskrbel drevesce (Črni bor) iz narave. Upošteval sem nasvete mnogih na forumih in drevesce najprej hranil v zavetju pred vetrom in direktnim soncem, nato pa sem ga po treh tednih prestavil ven. Do sedaj so bile iglice lepo zelene, ampak sedaj v zadnjem tednu in pol postajajo vedno bolj rumene. Bral sem, da bonsaj rabi ravno prav vode. Je mogoče kriva prevelika količina vode, ki jo drevo dobi z obilico dežja? Ali se v takih obdobjih kot je sedaj, ko veliko dežuje, prestavi drevesce na suho ali kako je stem? Zelo bi bil hvaležen za odgovore, ker mi je drevesce zelo všeč in nočem da odmre.
Lp. Jakob
sijaj
#899
Bori so težavna vrsta za gojenje v posodi, Njihova značilnost je tudi, da so iglice (listi) lepo zeleni še nekaj časa ko je drevo že v kritični fazi. Kar se tiče zalivanja in dežja : če imaš dovolj velike luknje za odcejanje odvečne vode to ne bi smel biti problem Lahko pa je problem zemlja ali pa to da pri presajanju iz narave nisi prenesel mikorize (mogoče si mislil, da je to škodljiva plesen), ki jo bori potrebujejo za uravnoteženo življenje.

lep dan še naprej!

darko
sijaj
#900
Pa še to: za začetnike je po mojem mnenju bolj primerna vrsta rešeljika (kras - ki je manj občutljiva), pa gaber, glog, lipa, kitajski brin, ... možnosti je veliko

darko
Milan1
#908
lep pozdrav

tudi sam sem začetnik , ampak moram povedat da si do sedaj nekako nisem upal začeti z vzgajanjem bonsai, saj nisem bil siguren da mi bo uspelo, oziroma sem se bal, da mi bo bonsai uvenel. Zdaj pa sem dobil za božička bonsai Fikus ginseng za katerega sem prebral, da je najbolj primeren za začetnike. V prvih par dnevih so se mu nekako sušili listi, sedaj pa se je privadil na novo okolje in je super :)

Rad pa bi poskusil še z kakšnim bolj zahtevnim drevescem in me predvsem zanima kot je napisal Japko24 da si je priskrbel drevesce Črni bor iz natave, kako iz narave pridobiti drevesce, ki bi ga nato imel doma in ga vzgajal.

Kot previm sem začetnik in se opravičujem če kaj napišem, kar nima nekake zveze

lp
tomazzo
#914
Pozdravljen,

Svetujem se da se zapelješ do najbližjega vrtnega centra, ki ima na zalogi razne vrste iglavcev. Osebno sem pred leti kot začetnik obiskoval vrtnarijo na Brezovici. Za začetek si nabavi kakšno grahasto pacipreso, brin , bor, ki se dejansko si že "nahaja" v " trening posodi ". Osnovne informacije , ki pa so NUJNO potrebne pa boš dobil od Inštruktorja , na delavnici ali ljubitelja te umetnosti z kilometrino. ( osebne izkušnje ). Kot začetnik poizkusiš lahko tudi z listavci ( gaber ), ki ga izkoplješ v narav- presajen v pravi substrat in je zelo primeren za začetek. Svetujem ti da začneš kvaliteten material izkopavati v naravi, ko imaš dovolj informacij. Prevečkrat dober material propade zaradi neizkušenosti.

Lp
Tomaz Z.
anjica
#1064
Hvala za ta forum. Sem nova lastnica bonsaja in nasveti tukaj mi bodo zagotovo prišli še kako prav. Komaj čakam da prebrskam forum in vidim, če moram biti na kaj posebej pozorna.

Sex shop