Stran 1 od 1

Lonci (in poklopci)

OdgovorObjavljeno:04 Jan 2020, 14:39
Napisal/-a Lucky Luke
Pozdravljeni, z bratom vstopava v fascinantni svet bonsajev. Oborožena sva s kar nekaj literature, imam pa vprašanje, na katerega nisem našel odgovora;

Po naročilu bi rad dal delat keramičen lonec za bonsaj. Zanima me, ali so kakšne posebej (ne)zaželjene lastnosti, kot je na primer (ne)vpijanje vlage?

Re: Lonci (in poklopci)

OdgovorObjavljeno:04 Jan 2020, 15:27
Napisal/-a Lucky Luke
In pa kako bistvena je luknja na dnu?

Re: Lonci (in poklopci)

OdgovorObjavljeno:05 Jan 2020, 17:44
Napisal/-a Nik Rozman
Zdravo,
Luknje so obvezne, zelo zaželjene tudi luknje za žico. Posode morajo bit pečene na temperaturi nad 1200°, da vzdržijo zmrzal - zaradi tega tudi ne vpijejo vlage. Če se ne misliš sam s tem začet ukvarjat ti predlagam, da jih naročiš pri kakem profesionalnem izdelovalcu posod za bonsaje. Pri nas sta taka Me&Raimondi in Marjan Mirt.

https://www.facebook.com/MeandRaimondi/
https://www.facebook.com/marjan.mirt.5

Re: Lonci (in poklopci)

OdgovorObjavljeno:13 Jan 2020, 16:16
Napisal/-a Lucky Luke
Super, hvala za odgovor. Zenkrtat je ideja, da ga naročim pri profesionalcu, sem pa rabil točno ta podatek, da mu lahko povem za katero vrsto žganja gre.

Re: Lonci (in poklopci)

OdgovorObjavljeno:13 Jan 2020, 22:45
Napisal/-a Nik Rozman
S profecionalcem sem imel v mislih profesionalnega izdelovalca posod za bonsaje in NE profesionalnega lončarja.

Re: Lonci (in poklopci)

OdgovorObjavljeno:18 Jan 2020, 18:37
Napisal/-a sijaj
Posode prodaja tudi Rajko Podgornik (Podvin). Predlagam, da se ne ukvarjata z izdelavo posode, ampak s tem kakšen bonsaj želita (vrsta: bukev, gaber, macesen, smreka, ...) in glede na to bosta izbrala primerno posodo in jo kupila.
O vrstah primernih za bonsaj je na forumu dovolj gradiva (tudi o tem kakšna posoda je primerna za kakšno vrsto (visoka, nizka, glazirana, neglazirana, barva ipd.)
Tudi kakšen tečaj ali obisk delavnice vama ne bi škodil! ;)

darko