Bonsaj forum

Forum slovenskega bonsaj kluba

Osnovne veščine gojenja dreves v posodi
sijaj
#483
Na severni polobli v naravi raste petdeset različnih vrst smrek, še več so jih vzgojili v okrasne namene . Na tisoče smrek se vedno konča v stanovanjih kot božično drevo. V naravi raste zelo hitro, za zdrav razvoj potrebuje mrzle zime.

Kot bonsaj: najprimernejši slog za oblikovanje smreke je naravni formalni pokončni. Lahko pa jo oblikujemo v vse sloge razen metle. Rada ima veliko svetlobe in sonca, vendar ljubi tudi vlago. Oblikujemo jo z vršičkanjem in ožičenjem. S prezimovanjem ni težav, je celo rekorderka po prenašanju nizkih temperatur. Raziskave so pokazale, da preživi tudi če se za kratek čas temperature spustijo do -70°C. Za zdravo rast pravzaprav potrebuje mraz, čez zimo je lahko tudi v senci .

Presajanje: presajamo jo vsako drugo leto marca ali aprila, preden se prebudijo brsti. Drevesa starejša od deset let presajamo redkeje - vsaka tri do štiri leta.

Prst: ustreza ji običajna mešanica za iglavce.

Zalivanje: čez poletje zalivamo dnevno in pršimo krošnjo. Poleti in pozimi v prsti ohranjamo visoko vlažnost, vendar pa je treba poskrbeti za dobro drenažo, da voda ne bi zastajala v posodi .

Obrezovanje: veje obrezujemo in ožičimo pozno jeseni ali pozimi . Vršičkamo 2,5 cm dolge vršičke.

Gnojenje: gnojimo jo od pomladi do srede jeseni .