Bonsaj forum

Forum slovenskega bonsaj kluba

Osnovne veščine gojenja dreves v posodi
sijaj
#479
Gaber (Caprinus betulus)
Gaber, majhno drevo z ovalnimi listi na dolgih nežnih vejah, je doma v evropski h deželah z zmernim podnebjem. Sivo skorjo dopolnjujejo temnejse črte. Listi so ovalni, z nazobčanim robom , ki se v jeseni obarvajo rumeno.

Kot bonsaj: za gaber zelo primerni slogi so pokončni: formalni in naključni ; zaradi majhnih listov je primeren tudi za skupinske zasaditve . Slovi po svoji nežni vejnati rasti i in lepi skorji . Najbolj mu prija polsenčnato mesto, zavarujemo ga pred popoldanskim soncem. Oblikujemo ga z obrezovanjem i n ožičanjem .

Presajanje: zaradi bujne rasti je vsakoletno spomladansko presajanje nujno; starejše, nad deset let stare primerke presajamo na dve leti .

Prst: primerna je osnovna mešanica za listavce.

Zal ivanje: dnevno in obilno v rastnem obdobju, ker se prst se nikakor ne sme osušiti. Pozi mi ohranjamo prst vlažno.

Obrezovanje: obrezujemo ga zgodaj spomladi pred brstenjem , ker močno odganja pa tudi vso rastno sezono. Rane se zelo počasi celijo, zato moramo biti pri obrezovanju zelo natančni. Prevelike liste odstranjujemo .

Ožičanje : ožičimo zelo pazljivo, gabrov les je zelo krhek, zlomi se brez poprejšnjega opozorila s pokanjem. Veje tako usmerjamo postopoma , v intervalih . Med posameznimi intervali pustimo teden dni vejo pri miru.

Gnojenje: hrano dodajamo od pozne pomladi, skoraj mesec dni po tistem, ko je gaber ozelenel, do poznega poletja.

Posoda: primerna je glazirana kremne ali svetlo zel ene barve.