Bonsaj forum

Forum slovenskega bonsaj kluba

Osnovne veščine gojenja dreves v posodi
sijaj
#478
Breza (Betula pendula)
Nežne veje, ki se kot zlati lasje premikajo v vetru , srebna skorja - breza je navdihnila že marsikaterega pesnika. Sodi med najbolj vzdržljiva ( listopadna drevesa, najdemo jo na vsej severni polobl i , tudi v zel o mrzli h krajih. Njeni listi se v jeseni obarvajo v zlato-rjavo, še bolj pa je znana po svoji beli skorji, ki jo razvije z leti .

Kot bonsaj: glavna značilnost, njen zaščitni znak, je srebrno-bela skorja, ki jo povzroča pigment betulin. V posodi je potrebnih kar nekaj let, da skorja dobi takšno barvo . Postopek lahko pospešimo, če brezo dve ali tri sezone gojimo v vrtni gredi . Primerni slogi so naključni pokončni , povečavi , dvodebelni in skupinske zasaditve. Zaradi svojih nežnih listov je primerna za vse vel i kosti . Poleti uživa v hladni senčni legi , sicer pa ji zagotovimo veliko sonca. Kot bonsaj lahko doseže starost 300 let ali več, v naravi pa sodi med drevesa z najkrajšo življenjsko dobo - doživi 60 do 100 let

Presajanje: do starosti deset let presajamo na dve leti zgodaj spomladi pred brstenjem. Starejše rastline presajamo redkeje .

Prst: ustreza ji mešanica za listavce z veliko peska, voda ne sme zastajati .

Zal ivanje: v rastni sezoni zalivamo dnevno in obiIno, pozimi ohranjam o prst vlažno.

Obrezovanje: breza raste zelo hitro, zato poganjke krajšamo na tri brste in odstranjujemo prevelike liste. Veje obrezujem o zgodaj spomladi .

Ožičanje: žica se zlahka zaje v nežno skorjo, zato je potreben nenehen nadzor.

Gnojenje: gnojimo od pozne pomlad i , ko se razvijejo listi , do poznega poletja.

Posoda: najprimernejša je glazirana, zel o svetlih tonov, ki
bodo dopolnjeval i belo skorjo i n nežno zel ene liste.