Bonsaj forum

Forum slovenskega bonsaj kluba

Osnovne veščine gojenja dreves v posodi
Miha
#176
Pozdravljeni,

Letos sem presadil dve bukvi in žal sta se mi obedve posušili. Mislim da sem jih zalival dovolj, tudi pri presajanju sem bil natančen in pozoren.

Ali je bil mogoče problem v velikosti zrna pomice, 3-6mm? Bukvi sta bili posajeni samo v pomice, in sta bili v senci ne na direktnem soncu.

Lep pozdrav, Miha

Slika
TomaZ
#178
Mislim, da velikost substrata ni bila usodna. Sam uporabljam podobno granulacijo.
Ponavadi je problem v izkopani koreninski grudi. Premalo?, preveč poškodovana? nepravi čas? letošnja zmrzal?
Miha
#448
Pozdravljen,

Čas je bil primeren, zmrzal mislim da tudi ni bila. Je pa mogoče res, da sem očistil preveč grude iz korenin. Ko sem izkopal sem imel s seboj šprico in sem šprical po koreninah. Med transportom je bil koreninski del v vrečki.

Vsega skupaj je minilo 20min med izkopavanjem in presaditvijo v nov lonec. (gruda: pomise)

Koliko zemlje mora dejansko ostati na koreninah?

Lep pozdrav, Miha
TomaZ
#451
Včasih lahko narediš vse prav in se drevo ne prime, včasih pa bi stavil, da se bo posušil pa preživi. ;)

Glede na vse napisano si verjetno porezal preveč korenin oziroma neprave. Pomembno je kje ima drevo tanke korenine. Če so blizu drevesa rabiš izkopati manjšo grudo kot če so daleč. Če ima koreninice daleš, imaš lahko veliko grudo in na robu odrežeš debelo korenino še pred razvejitvami v tanke prehranjevalne koreninice brez katerih drevo ne more preživeti.
Miha
#455
Je pa res, da sta imeli bukvi zelo malo teh malih / hranilnih koreninic. Sem odrezal glavno korenino tam ene tri četrtine (tista ki gre navzdol v zemljo).

Imam še eno lepo bukev ogledano za presaditev spomladi. Tam pa ne bom odrezal nič korenin samo presadil in upal na najbolje.

Lp, Miha