Bonsaj forum

Forum slovenskega bonsaj kluba

Fotografije in ocene posameznih bonsajev, nasveti
Dominik.r
#854
Pozdravljeni,
tokrat objavljam malo drugačno zgodbo. Gre za rdeči bor, ki je z mano vse od takrat, ko sem se začel ukvarjati z bonsaji in je dejansko moj prvi bonsaj (če ne štejem dveh fikusov iz Bauhausa za časa študentskih let). V dar sem ga dobil leta 2012 od dobrih kolegov Modrija in Vida, s katerima smo v kasnejših letih pričeli s skupnimi delavnicami in sta mi tudi sicer predala večino znanja o bonsajih. Drevo je bilo sprva precej višje (slike pred prvim oblikovanjem žal nimam več), vendar smo se na moji prvi delavnici pri Modrijanu odločili, da drevo povsem preoblikujemo, zato je bilo drevo skrajšano za dobro tretjino, celotna krošnja pa oblikovana iz samo dveh vej.

V letih, ki so sledila, je bor bolj kot na bonsaj spominjal na tesni poligon za moje poizkuse, veliko od njih je bilo nespametnih. Pa vendar je drevo vseskozi kazalo izjemno voljo do življenja in tudi sam sem z leti znal začeti ceniti njegove kvalitete, kot npr. lepo staro skorjo in majhne, zelo kompaktne iglice. Sedaj eden mojih najljubših... (sva le skupaj rasla...) Drevo je 6 let v posodi (od Klike).

Da ne bom preveč dolgovezil, spodaj še nekaj slik od začetka do danes.

April 2012
Slika apr2012.jpg
Slika apr2012.jpg (102.68 KiB) Pogledano 3357 krat
2013
slika 2013.jpg
slika 2013.jpg (154.92 KiB) Pogledano 3357 krat

Januar 2019
(spodnja desna veja mi nikoli ni bila všeč, saj je izraščala zadaj levo iz drevesa in je nekako delovala nenaravno, ko je bila ukriveljena na desno stran. Letos sem se jo odločil odstraniti...)
slika jan2020 pomanjsan.jpg
slika jan2020 pomanjsan.jpg (138.72 KiB) Pogledano 3357 krat
Lep pozdrav.
Dominik
tomazzo
#858
Zdravo,

Ja, dobra izbira in pozicioniranje stranske veje v krošnjo.
Za prvo drevo - super.
Pa samo nasvet:
v bodoče fotografiraj drevesa na podstavku ali mizi z primernim ozadjem.
Lahko čisto enostavno - pa bo zmeraj izpadlo bolje, kot na tleh.

Lp
Tomaz Z.